Dec 062011
 

Hva lever man av når man skal være 2-3 uker til sjøs, og skal holde 6 til dels sultne folk i kosten? Når man i tillegg må regne med at kjøleskapet har høyst begrenset evne til å holde 4 grader og bare gulper etter frisk luft, og fisken heller ikke biter (eller lar seg hale ombord…) måtte man legge planer som om man hadde verken det ene eller det andre. Boksmaten fra Norge var etterhvert blitt mindre til å stole på – delvis pga rustanløp og medfølgende skroting når de sprakk, og delvis fordi jo varmere det blir, desto mer er boksmat akkurat hva det var ment å være for vår del: Nødproviant for ENKEL tilberedning når forholdene krever rask mat.

Vi hadde bl.a med oss tilsammen 7 kg frossent kjøtt og kjøttdeig pakket i aviser i bunnen av kjøla, et helt lår med seranoskinke, røkt bacon i vakumpakker, 120 egg (de holder lenge i varmen såfremt de ikke kjøles fra leverandør), 2-4 middager på boks, grovmel og gjær fra Norge, klippfisk fra Møre via kjøpmenn i Portugal, massevis av hermetiske pølser på glass (finnes i alle land fra England og sørover), langtidsholdbare frukt og grønnsaker, og sør-europeernes spesialitet: LANGTIDS-melk, -matfløte og -brød. Hvordan de får det til vet ikke jeg, men for denne anledningens skyld passet det utmerket, og vi leste ikke E-stoff-listene så nøye. Med trykk-kokeren som god hjelp, og gode tips og ferdigheter fra fagutdannet stuert i mannskapet, har vi fått til bedre matstell underveis enn jeg fryktet på forhånd. Vi har delvis spist etter forfallsmetoden (hva MÅ spises i dag?), delvis etter vær og føre, og delvis etter hva man kan tenke seg når det er varmt. Vi har kost oss med viltgryte med fløtegratinerte poteter, bankekjøtt, hjemmelaget bacalao, pølser i hjemmebakte pølsebrød, luftig brødbakst, spekemat, eggerøre og omeletter, skipperlapskaus fra trykk-kokerboka (ABC for trykkoker, Sjøvold, Flyt forlag – anbefales!!), tunfisksalat, pastasalat og ikke minst Roti – karristerk karibisk nasjonalrett – også oppskrift fra trykkokerboka. Hadde planlagt å lage yoghurt til kornblandinger underveis, men basen jeg kjøpte denne gangen hadde ikke levende bakterier slik samme merket hadde hatt i andre land, så det ble et heller mislykket prosjekt. Har nå fått vite at apotek sannsynligvis selger yoghurtkultur – så vet jeg det til neste gang vi skal over…

Og en gang skal være den første: Har man aldri laget sveler før, så er en utfart over Atlanteren virkelig rette sted å begynne. Med oppskrift fra superbestemor Thorsen, tilhørende S/Y Nostra Vida, og ButterMilk (surmelk) fra Irland kjøpt på Kanariøyene, var jeg godt utstyrt for prosjektet. Svelene med geitost medbrakt av påtroppende mannskap har forsvunnet raskere enn jeg har klart å steke dem.

At man av og til ønsker man var blekksprut når man står i byssa og båten ruller som verst er ikke til å unngå – det tar tid å lage mat når hver eneste ting man håndterer må sklisikres før man kan ta den neste. Det hjelper jo heller ikke at plassen er begrenset, og at 30% av benkplassen utgjøres av kjølebokslokket. Du kan være bra sikker på at det står noe oppå luka når du skal hente noe i kjøleskapet, og dette må anbringes trygt et annet sted før man kan få tak i det man trenger. 2x 60 cm skliduk er det mest nyttige kjøkkeredskapet jeg har hatt på hele turen!

Nå er quichen snart ferdig, og middag på rolig sjø med utsikt til solnedgangen venter. Siden motoren har jobbet oss framover de siste timene har kjøleskapet fått gode arbeidsforhold, og dermed følger også KALD drikke med i dag :)

  2 Responses to “Sjømannskost”

  1. Spennende å åpne bloggen hver gang. Gleder oss over at dere har det så bra. For en “husmor” du er blitt, Ingrid. Skjønner det blir avsetning på godene som produsers.Så smaker det vel ekstra godt ute i “dammen”. Forsatt god tur til land. Avslappende å vite det nærmer seg. Klem til store og små!

    • Det er veldig greit å servere mannfolk – de spiser stort sett det de får :) Nå er vi godt og vel i land, og det ble bråslutt på serveringen – det er jo så mange som er gode til å lage mat her :)

      Ingrid

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>